Blestemul rusesc

Loading

Cornel ŞomâcuRomânii au o lungă istorie în care vecinătatea cu Rusia-ţaristă, comunistă sau oligarhică-nu ne-a făcut bine. Nu doar că lucrurile nu se îmbunătăţesc dar există suficiente date, a se vedea scandalul Lukoil, care ne arată că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. În timp ce relaţiile diplomatice sunt la un nivel scăzut iar schimburile economice au coborât de la an la an, capitalul rusesc a pus mâna pe numeroase active româneşti din domeniul industriei-combinate, rafinării-şi acum ruşii îşi permit să şantajeze statul român cu retrageri dacă sunt întrebaţi de sănătate. Deja ştim că mai multe combinate siderurgice, luate pe mai nimic de investitori ruşi,şi-au închis porţile şi au trimis mii de români în şomaj.
Reîntorcându-ne la cazul Lukoil, reţinem că investitorul rus a cumparat rafinaria Petrotel în 1998 pentru 53 de milioane de dolari, în urma unui proces controversat de privatizare derulat de fostul FPS (Fondul Proprietăţii de Stat). Din câte se pare, până la proba contrarie a unui nou act de corupţie, statul a cedat rafinăria ruşilor mai mult în schimbul unor promisiuni de investiţii de sute de milioane de dolari decât pentru bani, suma efectiv plătita fiind considerată derizorie la vremea respectivă. Nimeni nu ştie dacă ruşii şi-au ţinut promisiunile legate de investiţii, ştim însă că în 2002, la patru ani dupa privatizare, Lukoil a beneficiat, datorită Guvernului Năstase, de o ştergere de datorii care a fost mai mare decât suma plătită.
Aflăm în aceste zile că Lukoil a fraudat statul cu 230 de milioane de euro şi se pune problema ca statul să redevină acţionar al rafinăriei. Ideea nu ar trebui să sperie Guvernul iar după modelul maghiar ar trebui să avem parte chiar de o întărire a statului. Nicăieri în Uniunea Europeană o companie străină, fie ea şi rusească, nu îşi poate permite să şantajeze autorităţile că închide şi pleacă, mai ales după facilităţile oferite,şi asta pentru că a fost vizitată de procurori. Pe de altă parte,înainte de condamnare nimeni nu este vinovat iar dacă putem obţine şi respectarea legii şi funcţionarea rafinăriei e cu atât mai bine.
În contextul campaniei electorale, lucrurile s-au inflamat brusc după ce unul dintre candidaţi, premierul în funcţie, a cerut ca procurorul să aibă în vedere în acest caz şi salariaţii unităţii respective care nu au nici o vină. Se pare că acesta a avut dreptate-a cerut soluţii legale în favoarea oamenilor-de vreme ce procurorii au deblocat lucrurile iar rafinăria ar putea, teoretic, să lucreze, dacă ruşii nu au alte planuri. Personal,nu cred că dacă în locul ruşilor s-ar fi aflat alţi investitori,lucrurile ar fi luat o asemenea turnură. Pe de altă parte, nu văd de ce ar trebui să blocăm rafinăria atât timp cât am putea să îi tragem şi la răspundere pe vinovaţi.
Despre ce fac ruşii în ţara noastră la nivel politic şi subteran, politica lui Putin în toată Europa Răsăriteană(Ungaria, Bulgaria, România), actorii determinanţi ai statului român trebuie să fie foarte atenţi. Lupta anticorupţie trebuie dusă până la cap şi cu toate consecinţele pentru a evita un scenariu de tip ucrainian şi în România. Nu ne permitem ca ţară şi nu va fi tolerat de Uniunea Europeană un amestec în treburile Justiţiei!