Blaga ante portas!

Loading

Cu doi ani înainte de alegerile parlamentare, PD-L este în faţa unui nou Congres, care va avea loc, cel mai probabil, în acelaşi timp cu cel al PSD. O întrebare simplă apare, în acest context. Cine va candida la preşedinţia partidului şi ce poli de putere va avea in jurul său?

Vasile Blaga, unul dintre cei mai influenţi pedelişti
Vasile Blaga, unul dintre cei mai influenţi pedelişti

PD-L a ajuns, graţie lui Traian Băsescu, cel mai puternic partid din România. Dacă mai existau dubii privind capacitatea sa organizatorică, considerată de unii inferioară celei a PSD, alegerile prezidenţiale au tranşat şi această problemă. PD-L a demonstrat că este cel mai bine organizat partid politic din România, la ora actuală. Cu atât mai important este congresul care urmează, toată suflarea fiind cu ochii pe PD-L.
Din punctul meu de vedere vor exista doi candidaţi, care vor reprezenta două structuri de putere diferite. Însă, problema pare mai simplă decât la PSD. Candidaţii la preşedinţia partidului şi grupurile lor de susţinere sunt Emil Boc şi Vasile Blaga.

Emil Boc, primul ministru, candidează din nou la preşedinţia partiului
Emil Boc, primul ministru, candidează din nou la preşedinţia partiului

Emil Boc, preferatul lui Băsescu
Emil Boc, actualul preşedinte al partidului şi premier în funcţie, este considerat un apropiat şi un colaborator loial şi fidel preşedintelui Traian Băsescu. Cel mai probabil, va fi şi favoritul acestuia la Congres. El va fi susţinut de Grupul intelectualilor din partid (Cristian Preda, Monica Macovei, TRU, Sever Voinescu şi alţii), care, deja, au demarat o serie continuă de critici faţă de “oligarhii PD-L”. Criticile acestea nu l-au ocolit, în prima fază, pe Boc, dar cel mai probabil asta s-a întâmplat doar la început. Un alt grup care îl va susţine pe Boc, de data asta unul cu putere politică şi financiară, va fi format pe nucleul fostului PLD (liberalii veniţi în partid pe aceasta filieră), ai cărui reprezentanţi principali sunt Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ştefan şi Cristian Boureanu. Responsabilă de strângerea rândurilor pentru democraţii fideli lui Băsescu va fi, cel mai probabil, Elena Udrea, ajutată de Anca Boagiu, Roberta Anastase, dar si de “greii” Gheorghe Falcă, primarul de Arad şi finul preşedintelui, sau Mircea Toader de la Galaţi. Liviu Negoiţă va rămâne în armata preşedintelui şi îl va sprijini pe Boc, pentru păstrarea partidului, dar e posibil să negocieze.

Blaga, preferatul „boierilor”
Vasile Blaga, secretarul general al partidului şi fost candidat la Primăria Capitalei, este considerat cel mai puternic om din partid, ca şi nivel de influenţă. A crescut treptat, până la a ajunge concurentul firesc la funcţia de preşedinte al partidului. Va fi susţinut de colegii din trioul BVB: Adriean Videanu şi Radu Berceanu. Foştii grei ai PD, baronii PD de pe vremea lui Petre Roman, cei care i-au decis sfârşitul lui don Pedro în 2001. Tot ei vor încerca să decidă acum eliminarea influenţei în partid a celui mai puternic om politic din istoria postdecembristă, Traian Băsescu. PD-L va rămâne, prin tradiţie, un partid patricid, care îşi elimină liderul care îl conduce către creştere, pentru conservarea puterii unui grup decizional extins. Dacă Liviu Negoiţă va decide trecerea către tabăra Blaga, aportul saă va conta substanţial în această luptă internă. Alţi lideri care vor alege soluţia Blaga sunt Sorin Frunzaverde (Caraş-Severin), Mircea Hava (Alba), Ioan Oltean (Bistriţa), Cezar Preda (Buzău), Romeo Raicu (Sector 4), Costică Canacheu (Sector 1), Mihai Stânişoară (Mehedinţi).

Balanţă sensibilă
Cine va câştiga în lupta acestor doua structuri de putere?
Cert este că, dacă Băsescu se impune în această ultimă luptă politică importantă, îşi va impune definitiv echipa de conducere în cadrul partidului, reuşind, acolo unde nici Ion Iliescu nu a reuşit: să domine partidul pe care l-a condus inclusiv în al doilea mandat al său ca şi preşedinte al României. Îmi amintesc cum, în 2004 se simţea clar în PSD că Ion Iliescu nu mai deţine toate butoanele de comandă, pe care Adrian Năstase le-a extins la nivelul liderilor regionali, aceiaşi lideri regionali care l-au lăsat în offside în favoarea unei soluţii favorabile pentru ei (care era, la acel moment, Mircea Geoană).
La fel ca şi Mircea Geoană, în 2004, Vasile Blaga a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei, unde, de altfel, nu avea nici o vocaţie să câştige. Cu toate acestea, structura sa de relaţii de putere de la nivelul partidului este incomparabilă cu cea a liderului social-democrat – pe care l-au făcut alţii puternic, nu el însuşi.

Luptă dreaptă?
Traian Băsescu a ajuns la o lupta politică previzibilă, cea cu proprii săi lideri din PD-L. Va câştiga Vodă, sau boierii? “Boierii”, aliniaţi în spatele celui mai puternic dintre ei, par a respinge pe un Vodă prea autocrat pentru gustul lor şi prea puternic pentru a-l lăsa să se impună în continuare. Mai mult decât atât, premierul Boc ar deveni mult mai vulnerabil dacă pierde preşedinţia partidului şi Traian Băsescu ar putea contribui/asista la o nouă Alianţă DA, creată sub auspiciile lui Vasile Blaga în 2011.