Baronii suferinței noastre

Loading

Soarta sistemului sanitar românesc şi gorjean atârnă de capacitatea noastră ca naţie de a aşeza la locul potrivit oamenii potriviţi pentru a realiza reforme reale care să permită utilizarea eficientă a resurselor financiare destinate politicienilor în domeniul medical.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate recuperează sumele datorate doar de la cei mici şi simplii, cei bogaţi…
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate recuperează sumele datorate doar de la cei mici şi simplii, cei bogaţi…

Nu trebuie să citeşti rapoarte şi analize elaborate ca să înţelegi care este starea actuală a sistemului sanitar din judeţul nostru, trebuie doar să te fi lovit de o problemă de sănătate care să impună o vizită în spitalele din Gorj, pentru a te convinge că lucrurile nu sunt pe făgaşul normal şi suferinţa nu poate fi tratată în cele mai bune condiţii şi nici cu bune intenţii din partea personalului medical. Din perspectiva pacienţilor, doctorilor şi personalului medico-sanitar, criza sistemului sanitar este generată de „lipsa banilor”, „subfinanţare”, „lipsa de personal”, realităţi, fără discuţie, cunoscute şi repetate la nesfârşit, preluate şi amplificate de canalele de presă centrale şi locale.
Recenta tragedie a tinerei, decedată la Spitalul Judeţean Gorj şi a copilului nenăscut din Tg – Cărbuneşti ca urmare a unor greşeli profesionale a readus în atenţia publicului starea unităţilor sanitare, confirmând nevoia de schimbare, a oamenilor şi mai ales a mentalităţilor.

De ce tace Gheorghe Cocină?
Nu ne propunem să investigăm cauze punctuale, relatate de colegii din presa locală şi naţională, fiind însă interesaţi să vă prezentăm o faţetă ascunsă a cruntei realităţi, aceea a ”băieţilor deştepţi din sănătate” responsabili, cel puţin în parte, de suferinţele pacienţilor din spitalele noastre.
Ne reţine  atenţia faptul că dintre toţi responsabilii sistemului sanitar gorjean, o singură persoană, Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, tace şi face …, pentru el şi apropiaţii săi, uitând interesul general. Acesta refuză sistematic să dea socoteală, toate solicitările din partea presei de a răspunde la acuzaţiile care i se aduc nefiind luate în seamă.
Instituţia pe care o conduce domnul Cocină se ocupă, printre altele şi cu coordonarea activităţii de urmărire şi control a colectării contribuţiilor la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, adică ar trebui să se implice prin măsuri manageriale în asigurarea finanţării actului medical.

Iată, într-o imagine plastică, cum funcţionează asigurările de sănătate în Gorj sub oblăduirea lui Gheorghe Cocină
Iată, într-o imagine plastică, cum funcţionează asigurările de sănătate în Gorj sub oblăduirea lui Gheorghe Cocină

Din investigaţiile noastre, performanţele profesionale ale domnului Cocină sunt grăitoare în acest domeniu, aproape  5.000.000 lei, sumă incredibil de mare, creanţe la Fond (mai explicit un minus de 50 miliarde lei vechi pentru suferinzii din spitalele gorjene), numai în ultimele patru luni ca urmare a măsurilor ”eficiente”, deficitul crescând cu 1 milion lei.
Cine nu îl cunoaşte pe domnul Cocină va crede că dânsul este un fel de Sfântul Gheorghe care se luptă cu balaurul reprezentat de contribuabilii rău-platnici, nimic mai greşit, cu discreţie, în stil … sicilian, dânsul ignoră fondul problemei şi nu este interesat de atacarea în forţă a marilor rechini (într-un limbaj academic ”propunerea unor programe de acţiuni de îmbunătăţire a disciplinei financiare, inclusiv executare silită” – citat din fişa postului domnului preşedinte!!!).
Suntem siguri că domnul Cocină ne va contrazice şi va prezenta opiniei publice documente din care să rezulte că dânsul duce o luptă susţinută, chiar de gherilă, cu contributorii fără simţ civic, fiind intransigent şi preocupat de aplicarea politicilor în domeniul medical.
Ce nu va spune domnul Cocină este faptul că pe lista domniei sale nu se află capturi de dimensiuni mari, despre care se spune că ar fi protejate de acesta până la prescrierea datoriilor.
Ca într-o mare familie domnul Cocină are grijă de prietenii lui, nume cu rezonanţă în Târgu-Jiu, care dacă (Doamne-fereşte!) au nevoie de asistenţă medicală, pot lua cu uşurinţă primul elicopter spre … Viena.
Nu se poate ca domnului preşedinte-director general al CJAS Gorj să nu-i fi sărit în ochi datoriile campionilor: notarii publici Mănoiu Natalia (peste 300.000 lei), Călina Marcel-Horaţiu (peste 100.000 lei), Ionaşcu Titu (peste 180.000 lei), Nistorescu Neacşa (peste 100.000 lei), ca să nu mai vorbim de cea a executorului judecătoresc Bîrsăşteanu Florian … 430.000 lei!!!.

Datorii la …prescriere
Lăsăm cititorii să tragă concluziile, adăugând un mic detaliu, parte din sumele restante sunt din perioada 2005 – 2010, aşteptându-se probabil prescrierea acestora, pentru că mai bine cumperi vile şi jeep-uri decât să-ţi achiţi datoriile la stat, dacă ai un prieten devotat şi (dez)interesat.
Cât despre tăcerea domnului Cocină îl rugăm, în numele bolnavilor internaţi în spitale care traversează strada la farmaciile din jur pentru a achiziţiona până şi medicamentele uzuale, să prezinte opiniei publice ce măsuri concrete a adoptat pentru recuperarea datoriilor persoanelor menţionate mai sus, care deşi lucrează cu legea, nu sunt nici mai presus de ea şi nici imuni la suferinţă.

Constantin Seceleanu