Balast

Loading

aura-stoenescuNici în al doisprezecelea ceas nu ne trezim din inconştienţă, ca să nu zic din prostie şi continuăm să plătim servicii inutile, dintr-un buget strâns prin sute de taxe din sudoarea celor ce muncesc. Cel mai elocvent exemplu este învăţământul, în care se plătesc mii de profesori, să bage cu făcăleţul în cap copiilor noţiuni de care nu vor avea nevoie niciodată în viaţă. În schimb, s-a gâdit onor ministerul să reducă exact orele necesare copiilor noştrii, adică limbile străine, de care avem nevoie, cu siguranţă, în contextul vieţii comunitare şi sportul, care fortifică organismul. Au rămas, însă, integralele, şirurile, codoi-ul (ca s-o citez pe chimista “de renume mondial” Elena Ceauşescu), nuvelele, partiturile, şi altele. Toate astea pentru a face din copiii noştrii nişte iluştri intelectuali cu burta goală, pentru că nici în generală şi nici în liceu nu învaţă cum să-şi câştige pâinea cea de toate zilele. Să nu creadă cineva că am ceva împotriva ştiinţelor exacte sau a celor umaniste, dar acestea sunt, după părerea mea, materiile care ar trebui să fie obţionale, pentru cei ce vor să devină matematicieni, chimişti, poeţi, sau muzicieni. Ca să nu mai punem la socoteală că materia din şcoli se face în joacă, o dată pentru că e grea iar majoritatea elevilor nu o pricep şi apoi pentru că e, în majoritatea ei, inutilă. Iar ca să pună capac la toate, onor ministerul, în loc să se preocupe ca elevii să înveţe cum să-şi câştige pâinea, a constatat că şcolile de arte şi meserii nu şi-au îndeplinit menirea, motiv pentru care vrea să le desfiinţeze. Aşa că, contrar statelor din vest, vom continua să avem în şcoli materie multă, grea şi inutilă şi vom reduce, dacă nu se va schimba nimic, exact orele de care copiii noşti au nevoie. Oare, să fie mai interesat ministerul de interesele profesorilor decât de interesele elevilor? Uită, oare, ministerul că noi, cei care plătim taxe nu o facem ca să ţinem în spate profesori, ci ca urmaşii noştri să înveţe să se descurce singuri, când noi nu-i vom mai putera susţine?
Şi, dacă tot vorbim de sute de taxe, ia să vedem unde se duc, în afara serviciilor “gratuite” şi proaste de care beneficiem, în speţă sănătate şi învăţământ? Am pus ghilimele, pentru că e o glumă să spui că sunt gratuite aceste servicii, atât timp cât statul ne ia cu forţa banii, fără să ne întrebe dacă vrem să cotizăm la marele buget, în schimbul cărora ne oferă nişte servicii lipsite de condiţiile materiale necesare, după care trebuie să mai şi cotizăm cu şpagă la doctori şi profesori, dacă vrem, cât de cât, rezultate. Iar ca să nu fiu nedreaptă, fac precizarea că mai există şi excepţii, adică există medici şi profesori care-şi fac datoria fără să aştepte sau chiar să ceară, cum fac unii, recompense direct din buzunarul nostru. Deci, întrebam unde se duc taxele? Păi, în afară de lucrările de infrastructură, dotări şi alte bunuri necesare pentru funcţionarea serviciilor statului, care se fac de firmele private privilegiate,  care câştigă mascaradele numite licitaţii, taxele date de noi se duc în buzunarul demnitarilor şi funcţionarilor publici. Care vor al treisprezece-lea salariu, de parcă ei ar munci cu o lună în plus pe an. Care vor sporuri peste sporuri.
Cum se poartă statul cu privaţii, spre deosebire de proprii angajaţi? Păi a dat legi care spun că, o dată ce ai emis o factură, indiferent că ai încasat-o sau nu, trebuie să calculezi şi să virezi TVA-ul, impozitul şi toate celelalte taxe. Iar dacă n-o faci, plăteşti penalităţi, îţi blochează conturile din bănci, te omoră pur şi simplu, eventual îţi vinde tot ce ai ca să-şi ia partea.