Asistență medicală școlară insuficientă pentru elevii Gorjului

Loading

Deși legea spune că ar trebui să existe un medic şcolar la 2.000-2.500 de elevi şi un asistent medical la 800-1.000 de elevi, în Gorj lucrurile sunt de-a dreptul dramatice. La peste 60 000 de elevi, în județul nostru sunt doar 16 cabinete de medicină școlară și doar trei de stomatologie școlară. Doar o singură localitate din mediul rural deține cabinet medical școlar, în timp ce municipiul Târgu-Jiu le are pe majoritatea, insuficiente însă în raport cu numărul de beneficiari.

La nivel de țară este o adevărată problemă asigurarea asistenței medicale școlare potrivit cerințelor și practicilor din perioada comunistă. Nici jumătate dintre elevii României nu beneficiază de asistență medicală școlară, situația fiind dramatică în mediul rural. Gorjul nu face excepție, avem doar 16 cabinete medicale școlare la 60 000 de beneficiari. În condițiile în care mai mult de jumătate dintre elevi nu beneficiază de servicii sanitare la școală, nu ar trebui să ne mirăm că avem probleme mai ales în domeniul profilactic: aprecierea dezvoltării somatice, activităţile antiepidemice, vaccinări împotriva unor viruşi, depistarea unor afecţiuni cronicizabile în faze timpurii şi supravegherea medicală activă a elevilor bolnavi, prin dispensarizare.

Doar 16 cabinete medicale

În județul Gorj funcționează 16 cabinete medicale școlare, din care doar unul în mediul rural. Cele mai multe cabinete sunt pe raza municipiului Târgu-Jiu, câte unul în Rovinari, Sadu, Turceni, Cărbunești, Motru, iar în mediul rural doar la Mătăsari. În Gorj funcționează trei cabinete stomatologice pentru școlari: două în Târgu-Jiu și unul la Rovinari. Cele 8 cabinete medicale şcolare din Târgu-Jiu funcţionează în unităţile: Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, Şcoala Generală “Sfântul Nicolae”, Colegiul Tehnic “Henri Coandă”, Colegiul Tehnic Nr. 2, Colegiul Naţional “Spiru Haret”, la Colegiul Economic și la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, iar cele două cabinete medicale care asigură asistenţă stomatologică funcţionează în incinta Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu” și Colegiului Național ”Ecaterina Teodoroiu”. Și la Universitatea „Constantin Brâncuși” există un cabinet destinat studenților.

 

Speranțe pentru viitor

Pentru anii următori veștile ar putea fi mult mai bune. Astfel, Consiliul Local Bălești a obținut aprobarea pentru deschiderea unui astfel de cabinet care ar urma să fie funcțional începând cu 2018. Tot la capitolul vești bune, de apreciat  inițiativa unor parlamentari pentru o lege a medicinei școlare. Motivația este elocventă și subliniază atât necesitatea, cât și soluția: „Propunerea legislativă urmărește introducerea o­bli­­ga­­torie a cursurilor de prim-ajutor în sistemul edu­cațional, deoarece, uneori, mici gesturi sunt decisive în momentele critice, gesturi care pot face diferența între viață și moarte. Deși au existat chiar încercări de desființare a rețelei medicale școlare, în prezent cabinetele medicale școlare au fost transferate autorităților locale fără a beneficia de o lege specială”. Actul  normativ ar urma să prevadă existența obligatorie a cabinetelor medicale în unitățile și instituțiile de învățământ – și în cele de stat, și în cele particulare, de nivel preuniversitar și superior. Este de remarcat că personalul acestor cabinete – acum prezent sporadic, din cauza diluării activității între mai multe unități – va urma să fie prezent pe durata întregului program școlar (asistența medicală școlară fiind definită drept „ansamblul măsurilor de medicină preventivă și asistență medicală de urgență efectuate pe toată durata desfășurării procesului educativ”), chiar sub formă de echipă, formată „dintr-un medic absolvent de medicină generală, un medic dentist, un asistent medical și un asistent stomatolog”. Și tot potrivit proiectatei legi, „medicul de medicină școlară va avea obligația de a efectua un stagiu de câte trei luni în cadrul unor secții de urgență, epidemiologie și de pediatrie”.