Angajaţii PETROM vor să se ia de piept cu sindicaliştii

Loading

Zeci de angajaţi din Gorj ai PETROM-ului  au tras semnalul de luptă, ca să-i ia de guler pe liderii de sindicat, pentru a le cere socoteală pentru drepturile pe care le au. Aceştia sunt convinşi că cei pe care i-au plătit să le reprezinte interesele încearcă să-i facă să piardă procesele pe care le au cu administraţia, pentru neplata dividendelor şi acordarea facilităţilor promise la privatizare, dosind documente care au fost cerute de judecători la dosarele aflate în instanţă.

Petrolul ţării, între români, austrieci şi stat
Petrolul ţării, între români, austrieci şi stat

Angajaţii PETROM se vor strânge miercuri, 24 11.2010, ca să meargă la liderii sindicali de la Gorj şi să le ceară socoteală. Ei se tem că vor pierde procesele pe care le au cu administraţia, pentru că sindicaliştii i-ar fi trădat. Iată ce ne-au declarat oamenii, sub protecţia anonimatului: „Există un document care a fost semnat în faţa unui anumit notar din Târgu Jiu, între sindicate şi administraţie, prin care administraţia se angaja să ne respecte drepturile legale. Acum ne judecăm cu patronatul, există un dosar la Craiova, iar judecătorul a cerut acel document şi sindicaliştii nu vor să-l dea, după câte am înţeles noi. A fost unul dintre noi la notar şi nici acesta nu a vrut să-l dea. Nu ştim ce să facem. Ne-am hotărât să ne adunăm cât mai mulţi şi să mergem la sediu, să cerem şefilor de la sindicat să scoată documentul, altfel riscăm să pierdem procesul.”

Mister
Deocamdată, conflictul e în stare incipientă, iar la câteva ore de la apariţia publică a acestor rânduri e posibil ca acesta să fi început, deja, aşa cum ne-au declarat oamenii, ajunşi la capătul răbdărilor. Ei se plâng că nu le-au fost respectate drepturile de către angajator, iar sindicatele s-au dat cu duşmanul: „Deşi avem acţiunile care s-au împărţit atunci, la marea privatizare, n-am primit niciodată dividende, deşi compania a făcut profituri foarte mari. Mai mult, ni s-a promis că vom putea cumpăra acţiuni până la 8% din patrimoniul total la preţul la care se va face privatizarea, dar nici asta nu s-a întâmplat. S-au tot făcut protocoale, ca să ni se închidă ochii, iar acum, când am început să ne judecăm noi cu administraţia, lăsând la o parte sindicatele, acestea ne pun beţe-n roate.”

Reguli şi… nereguli
Drepturile petroliştilor există, într-adevăr şi sunt reglementate, doar că exprimarea este voalată şi lasă loc la interpretări. De exemplu, procentul de 8% promis acestora  este garantat de Actul Constitutiv, care la art.9 spune așa: „…Salariații Petrom au dreptul să achiziționeze acțiuni ale Societății de la stat, până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care s-au vândut acțiunile în cadrul procesului de privatizare”. Deci, în primul rând, oamenii au dreptul să cumpere la un anumit preţ, dar, atenţie, asta doar dacă se vând. Exprimarea corectă ar fi fost că proprietartul are obligaţia să vândă respectivele acţiuni în condiţiile stabilite. În al doilea rând, de văzut că statul este cel de la care salariaţii au dreptul să cumpere, aşa cum e precizat mai sus, deşi acum pachetul majoritat e deţinut de OMV, aşa cum rezultă din datele oficiale la 31 august 2010: “OMV AKTIENGESELLSCHAFT WIEN AUT – 28.894.467.414 acţiuni, 51,0105% din patrimoniu;  MINISTERUL ECONOMIEI  11.690.694.418 acţiuni, 20,6389%;  FONDUL PROPRIETATEA S.A. BUCURESTI SECTOR 5 11.391.130.186 acţiuni, 20,1100%;  alti acţionari  4.667.816.317 acţiuni, 8,2406%. O altă problem e aceea că urma să apară o hotărâre de guvern, care e aşteptată şi acum de oameni în zadar. Iată ce spune, în continuare actul constitutiv: “Cota procentuală ce urmează a fi achiziţionată de salariaţi şi momentele la care se va realiza achiziţionarea acţiunilor de către aceştia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

OMV, de trabă
Şi OMV a avut intenţia de a acorda anumite drepturi “persoanelor îndreptăţite”, adică actuali şi foşti angajaţi, fapt care a fost înscris şi în Contractul Colectiv de Muncă. Urma distribuirea cu titlu gratuit de  acţiuni emise de OMV Petrom SA, potrivit art. 168, alin 5 din Contractul Colectiv de Munca Petrom  aplicabil în anul 2008 al  art. 107 din CCM aplicabil în anul 2009, precum şi al Protocolului  încheiat între Petrom şi Federatia Sindicatelor Libere şi Independente din Industria Petrolieră Romană Petrom („FSLI Petrom”) pentru aplicarea dispoziţiilor articolului 168, alin 5 din CCM aplicabil în anul 2008 şi înregistrat la D.M.S.S.F. Bucureşti sub nr 8080/23.05.2000. Pentru asta, OMV a demarat achiziţia de acţiuni de pe piaţă, anunţând că va ajunge până la 0.02% din valoarea totală a acţiunilor, acestea urmând să fie distribuite gratuit oamenilor, în perioada februarie- decembrie 2010. De aici până la 8% e mult, însă, iar datoria espectivă, după cum spuneam, aparţine statului şi nu OMV-ului.

Împreună, sau separat?
După ce s-a tot vorbit că sindicaliştii, în frunte cu Liviu Luca, vor obţine drepturile salariaţilor, s-a schimbat legislaţia, aşa că oamenii s-au văzut singuri, fiind nevoiţi să ceară acţiunile individual, aşa că au început să se judece cu firma pe de o parte, iar pe cealaltă parte au făcut plângeri penale împotriva Asociaţiei Salariaţilor, pentru că au gestionat, după părerea lor, fraudulos banii strânşi pentru cumpărarea acţiunilor promise la preţ avantajos.

Ariton vrea să vândă
Ministerul Economiei deţine, deci, aproximativ 20% din acţiunile PETROM, nu a dat cele 8 procente “persoanelor îndreptăţite”, dar vrea să scoată la vânzare acţiunile. E drept că numai 12%, adică nu se atinge de ce trebuie să le dea oamenilor, dar nici nu le dă. Iată ce a declarat, zilele trecute Ministrul Economiei, Ion Ariton: „Vânzarea pachetului de acţiuni la Petrom ar putea dura câteva luni, dar mi se pare un termen prea larg. Cel mai repede ar putea fi vândute în şase luni, până la un an”.