Alianțe post – electorale

Loading

aura-stoenescuAșa, la prima vedere, ai zice că o alianță post – electorală este o înșelăciune față de electorat, când vezi cum, în campania electorală, toată lumea se bate cu toată lumea, după care vin băieții și își strâng mâna, în alianțe.
Totuși, dacă stăm să judecăm logic, acesta e un joc democratic, în care, la început, toate partidele se străduiesc să câștige puterea, prin câștigarea majorității. Dacă aceasta nu se câștigă de un singur partid – și avem destule cazuri, atunci, de exemplu, ce am face? Pur și simplu, nu s-ar forma aceste majorități necesare pentru funcționarea administrației. Pentru că, pentru alegerea viceprimarului, de exemplu, este nevoie ca cel puțin jumătate plus 1 dintre consilieri să voteze un singur consilier. Dacă fiecare partid ar vota pe al lui, nu s-ar întruni majoritatea simplă și ar rămâne localitatea fără viceprimar. La fel e și la vicepreședinții de consilii județene.
Dar, hai să presupunem și chiar există cazuri, când funcționează primăriile și fără viceprimari. Este, însă, nevoie de majoritate pentru aprobarea hotărârilor de consiliu, iar dacă domnii sau doamnele consilieri ar ține-o tot cu cearta, nu s-ar aproba nici o hotărâre de consiliu și administrația publică locală s-ar bloca. Deeeci…