Alegeri cu procurorii la ușă

Loading

Cornel ŞomâcuCu siguranță, anul electoral 2016 va fi cu totul și cu totul altfel decât perioadele similare din cei 26 de ani de democrație. Opțiunile românilor vor avea de suferit după ce nici un primar din România, cu excepția celor de o anumită culoare, astăzi dispărută, nu este sigur că a doua zi nu se va trezi cu mascații la ușă sau cu o chemare la DNA. Parlamentarii, mai mult ca primarii, au adoptat “poziția ghiocelului” în fața instituțiilor de forță deși, cum spune “părintele sistemului”-Traian Băsescu, instituția arestului preventiv este folosită în exces. Ca o premoniție, rebeliunea parlamentară din cazul Ghiță va fi scump plătită de unii reprezentanți ai Legislativului, mai puțin de unii care sunt “apărătorii statului de drept”, adică ăia de au furat mult dar organele “nu pot” să probeze încă faptele lor.
Dând la o parte corul de aplaudaci din presă, unii cu probleme penale iar alții din motive de insolvență- în parte importantă, activitatea procurorilor se bucură încă de un sprijin masiv în rândul populației și este normal să fie așa. Cei vinovați trebuie să plătească și doar unii o fac cu libertatea sau cu averea sau măcar părți din ea. Din motive doar de “organe” știute, unii politicieni au o imunitate nedeclarată față de dosare penale cel puțin până la alegeri. Așa cum arestarea Elenei Udrea dacă se făcea înainte de alegerile prezidențiale din 2014 ar fi afectat Dreapta, probabil că și acum DNA are suficiente date despre anumiți politicieni dar nu o să-i întrebe de sănătate decât după parlamentare. Cu excepția faptului că procurorii își arată astfel simpatiile politice sau răspund încă la comenzi, așa cum ne sugerează o anumită parte a presei, subliniem faptul că cei intrați în malaxorul Justiției nu sunt nevinovați. Rămân întrebările legate de spectacolele televizate și de “scurgerile” în presă a dosarelor, lucru condamnat la nivel european dar politică de stat la București, dar aceste lucruri se vor estompa atunci când vom avea doar “ghiocei” în politică.
În politică s-au făcut cele mai mari averi și tot aici s-au luat marile decizii ale ultimului sfert de veac. Politica este un rău necesar fie și pentru faptul că cei din “capul trebii” sunt aleși. În acest an procurorii ar trebui să înțeleagă acest lucru și să încerce pe cât posibil să se ferească de a face politică sau dacă vor să facă să meargă transparent în alegeri. Nu mi se pare normal ca într-o democrație, fie și originală ca a noastră, cel mai puternic om din stat să fie Laura Codruța Kovesi pe care nu a ales-o nici măcar soțul, normalitatea este votul iar cele mai multe au adunat Președintele, Parlamentul și primarii.