Adunare Generală la Asociația Obștea ARC

Loading

Duminică, 19 ianuarie 2014, a avut loc ședința ordinară a Adunării Generale a Asociației „Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni”, având drept scop informarea membrilor cu privire la activitatea financiară de anului 2013. De asemenea, s-au stabilit amănuntele legate de organizarea alegerilor pentru Consiliul de Administrație, cel care este acum în exercițiu aflându-se la sfârșitul mandatului de trei ani pentru care a fost ales.

Terenurile din Obârșia Lotrului ce aparțin Asociației ar putea genera venituri substanțiale dacă ar fi închiriate operatorilor de turism
Terenurile din Obârșia Lotrului ce aparțin Asociației ar putea genera venituri substanțiale dacă ar fi închiriate operatorilor de turism

Adunarea Generală s-a întrunit în ședință ordinară, mai întâi, în a doua duminică din luna ianuarie, așa cum prevede statutul Asociației, Consiliul de Administrație având obligația să informeze membrii Asociației în legătură cu activitatea anului trecut. Informarea a fost făcută de președintele Consiliului, Dumitru Pîrjol:
„Întrucât 2013 a fost ultimul an al consiliului de conducere din mandatul de trei ani pe care ni l-ați acordat în urma ultimelor alegeri, trebuie să vă facem un mic istoric, pentru a înțelege și dumneavoastră prin ce situații am trecut. În 2011, când am preluat conducerea acestei obști, în conturi erau doar 750 de lei și o mulțime de datorii, pe care vreau să vi le enumăr: 260.000 lei plus TVA către SC Nemesis SRL, firma care a făcut plantări în 2011, plantațiile fiind recepționate și luate în primire de pădurarii de atunci, ai Ocolului Silvic Novaci; aproape 260.000 lei plus penalități de întârziere de 1% pe zi către SC Translemn SRL, societatea comercială a domnului Mituțoiu Dorin, cu care Obștea a avut încheiate nenumărate lucrări de prestări de servicii și vânzare masă lemnoasă, iar plus penalitățile se făceau undeva la 600.000 lei la data când am fost acționați în instanță de această societate; 50.000 lei plus TVA către Dacogor Forest pentru puieții de molid plantați în anul 2011; 120.000 lei datorii către Ocolul Silvic Novaci, pe care am fost obligați să le plătim prin hotărâre judecătorească; 150.000 lei datorii către Ocolul Silvic Valea Oltului, care ne-a și acționat în instanță, ne-am judecat și așteptăm rezultatul pe 24, adică săptămâna care vine; 70.000 lei către Primăria Crasna; 40.000 lei către Finanțele Publice- amenzi luate de fostul consiliu de administrație. În total, aceste sume ajung undeva la 1.855.000 lei, bani pe care o parte i-am plătit, pentru unii ne judecăm.” (Dumitru Pîrjol- președinte As. Obștea ARC)

La ședința ordinară a Adunării Generale au fost puse în discuție planurile pentru 2014-01-22
La ședința ordinară a Adunării Generale au fost puse în discuție planurile pentru 2014

Contracte păguboase

„Am găsit contractată toată suprafața de gol alpin al asociației, aproape 1.600 de hectare de teren eligibil, care până în 2010 (2007, 2008, 2009) au adus aproape 3.500.000 lei (35 de miliarde lei vechi) în bugetul obștii. Din 2010 bugetul a fost sărăcit cu această sumă, contractele de arendă fiind închiriate cu 120 de lei pe hectar. În anii 2009 și 2010 s-a exploatat în zona Obârșia Lotrului 24.000 mc, când în planul anual de exploatare se prevedeau anual 4500 de mc de material lemnos. Deci s-au exploatat în plus 14.000 mc, prin abatere de la regimul silvic, pe această suprafață.
Am găsit închiriată suprafața din Obârșia Lotrului către SC Romstrade pentru prețul de 47.000 lei anual, prețuri pe care noi am încercat și le-am mai modificat, dar am avut ghinionul, ulterior, ca firma să intre în faliment, să fie arestat patronul și să nu mai primim banii; am găsit concesionată, pe o perioadă de 99 de ani 10,5 hectare în Obârșia Lotrului, o importantă zonă turistică pe viitor, cu prețul de 30 de bani pe metrul pătrat, din care trebuia să plătim, întâi, impozitul către stat, după care să facem scoatere din fond forestier, PUZ, intabulare, drumuri, curent, apă, canal, către domnul Epure Gheorghe Doru. Contractele de superficie le-am acționat, la cererea dumneavoastră în instanță, două dintre ele au rămas definitiv și irevocabil anulate, iar unul pentru 18.000 mp, unde sunt și două construcții ale SC Cozia Forest, au rămas la Curtea de Apel, iar acolo, nu știu prin ce metode, am pierdut acel dosar, iar prin clauzele contractuale, dacă domnul Epure vrea să execute faptul că noi nu am respectat contractul și nu am făcut intabularea plus scoaterea din fond forestier, trebuie să-i plătim 172.000 de dolari pe acest contract, oricând dumnealui ar face uz de hotărârea de la Curtea de Apel.” (Dumitru Pîrjol- președinte As. Obștea ARC)

Conducerea Consiliului de Administrație al Asociației Obștea ARC au informat membrii acesteia în legătură cu activitatea anului 2013
Conducerea Consiliului de Administrație al Asociației Obștea ARC a informat membrii acesteia în legătură cu activitatea anului 2013

Cota de lemne, efort financiar

„În anul 2010, se acordase gratuit o cotă de 4 mc masă lemnoasă, dar marea majoritate nu ați primit acea masă lemnoasă și în prima adunare din 2011 ne-ați trasat ca sarcină să ne achităm de această restanță, aceasta însemnând undeva la 2000 de mc, pe care a trebuit să vi-i dăm, în condițiile în care în conturi, cum spuneam, am găsit 750 de lei. Vă dați seama de efortul financiar pe care a trebuit să-l facem. Deși aceste lemne se considerau că se dau cu titlu gratuit, în facturile de cumpărare de la Translemn, în priml rând,  erau prețuri de 170 de lei/mc, lemn de foc de fag și chiar 193 de lei. S-au vândut cu 10 lei/mc aproape 5000 mc de masă lemnoasă în Lotru, cu 20- 22 de lei încă vreo 4-5000, cu 40- 47 de lei, iar vreo diferență de 7- 8000 mc, iar restul s-au dus pe contracte de prestări de servicii tot către noi.
Toată această masă lemnosă exploatată trecea prin această firmă, Translemn.” (Dumitru Pîrjol- președinte As. Obștea ARC)

Oportunitatea APIA

„La insistențele dumneavoastră, am reușit să convingem pe cei ce nu erau membri ai obștii să renunțe la contractele de arendă, în speranța că vom putea să depunem noi actele la APIA să ne luăm banii. Ulterior ni s-a comunicat că intrasem în penalități, pentru faptul că în 2010 am predat pachetele de agromediu și nu trebuia să le predăm, până nu le duceam la bun sfârșit, cinci ani de zile. În felul acesta, am scăpat de cei din afara obștii care aveau contracte de arendă, mai rămâne doar Vărzaru Aron Dănuț, care avea o suprafață de 450 de hectare de teren arendat, dumnealui fiind susținut din interior de rude. Am încheiat cu membrii obștii care au rămas în 2011 un act adițional prin care trebuia să plătească suma de 160 de euro pe hectar, dar s-au prezentat cu săculeții cu bani la obște și Pîrjol n-a vrut să le ia banii. Dovadă este domnul Popescu, fostul pădurar, care e afară și care asta a spus în instanță, că au venit ciobanii cu săculeții și eu nu am vrut să iau banii, dar banii puteau să-i pună în contul obștii, nu trebuiau să mi-i dea mie, eu nu aveam voie să primesc atâția bani.
Pentru anul 2013, pentru că am reușit să-i convingem pe unii fermieri să renunțe la contract, au rămas libere de contract aproximativ 900 de hectare, suprafață pe care am arendat-o către fermieri și din alte localități (pentru că cu cei locali nu ne-am putut înțelege), cu 80% din cât încasează de la APIA. Asta înseamnă 1.100.000 lei pentru 2013, bani care au intrat, care vor mai intra și din care trebuie să ducem mai departe activitatea Obștii.” (Dumitru Pîrjol- președinte As. Obștea ARC)

Dosare penale

„Societatea Translemn SRL, care a aparținut până în martie 2010 (pentru că era administrator și acționar cu 50%) domnului Mituțoiu, a creat un contract mai mult fictiv de prestare serviciu în 2010 și a făcut dovada că ne-a livrat la obște o cantitate de 550 de mc de cherestea și grinzi caterate, deși această cherestea și grinzi erau parte a unor contracte care nu fuseseră achitate de dumnealor, dar prin facturare și acceptare la plată a facturilor aveam o datorie de 259.000 lei, plus penalitățin de 1%, deci 600.000 lei, așa cum v-am spus mai înainte, pentru care societatea Translemn ne-a dat în judecată să-i achităm acești bani, în 2011. Dosarul am reușit să-l strămutăm la Gorj la Tribunalul Alba Iulia, iar la primul termen am câștigat pe fond. La Curtea de Apel dosarul s-a suspendat, pentru că a apărut un proces verbal al Consiliului de Administrație din 25 ianuarie 2009, prin care îi împuterniceau pe Mituțoiu și pe Albă să încheie orice fel de contract cu orice parte, cu respectarea statutului, dar fără a consulta consiliul de administrație. Ne-am înscris în fals împotriva acelui proces verbal, pentru care s-a format un dosar de cercetare penală la Novaci, în care nici n-am fost citați să ne spunem părerea și care acum se află pe rolul instanței pentru a anula rezoluția de neîncepere a urmăririi penale.
Mai avem un dosar penal împotriva fostei conduceri de care se trage de ani de zile. Avem și un rezultat al strădaniei noastre, prin care, pe 30 decembrie 2013, Judecătoria Târgu Jiu s-a pronunțat într-un dosar penal (Dosar 17314/318/2013) împotriva lui Albă, Mituțoiu, Manasia și Epure și a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Albă, Mituțoiu și Manasia pentru fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, iar împotriva domnului Epure pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Toate acestea ne ajută pentru a contesta hotărârea din dosarul de superficie pe care l-am pierdut la Curtea de Apel Craiova.” (Dumitru Pîrjol- președinte As. Obștea ARC)