Adrian Gorun: „Îi dau pe toţi afară!”

Loading

Licitaţie aranjată pentru dirigenţie de şantier la UCB

Membrii comisiei de licitaţie de la Universitatea ”Constantin Brâncuşi” riscă să rămână fără locul de muncă, după ce rectorul Adrian Gorun a aflat de la noi despre o licitaţie desfăşurată ilegal. Aceasta s-a desfăşurat pentru dirigenţia de şantier la un bloc ce urmează să fie construit în campusul studenţesc, iar câştigător a fost desemnat un fost angajat al universităţii, în calitate de persoană fizică autorizată, deşi nici nu trebuia deschisă oferta sa financiară, pentru că nu îndeplinea criteriile de eligibilitate.

În capusul studenţesc din Debarcader va fi construit un complex de spaţii de învăţământ cu patru etaje
În capusul studenţesc din Debarcader va fi construit un complex de spaţii de învăţământ cu patru etaje

Rectorul Universităţii ”Constantin Brâncuşi” a luat foc atunci când a fost sunat pentru a-şi prezenta punctul de vedere, la aflarea veştii că angajaţii îşi fac de cap, punând într-o proastă lumină instituţia de învăţământ pe care o conduce: ”Aveţi dreptate, am verificat informaţia dumneavoastră şi e adevărată. Au încercat cei care se ocupă să-mi spună că pentru persoanele fizice autorizate nu e obligatoriu să aibă certificat ISO 9001, dar dacă au scris în caietul de sarcini e ca şi cum ar semna un precontract, trebuiau să-l respecte. Nu e posibil. Au fost în comisie jurişti, ingineri, nu aveau cum să nu ştie asta. Îi dau afară pe toţi!”
adrian-gorun
ISO 9001, obligatoriu
Povestea începe de la organizarea licitaţiei pentru ”Consultanţă tehnică de specialitate în construcţii şi supravegherea execuţiei lucrărilor de construcţie pentru obiectivul Spaţii de Învăţământ în Campusul Universitar Debarcader, Târgu Jiu, judeţ Gorj”. Potrivit documentaţiei, la criteriile de calificare şi selecţie, una dintre cerinţele minime privind standardele de asigurarea calităţii este următoarea: ”Autoritatea contractantă solicită: certificări, autorizări ale societăţii emise de către organisme abilitate prin care se atestă că serviciile respectă standardele de asigurare a calităţii: ISO sau similar.” Cu toate că în documentaţie se stipulează expres faptul că ”neîndeplinirea cerinţelor minime de calificare duce la descalificarea ofertantului”, comisia a scris în dreptul  certificării ISO (Certificat ISO 9001/2000 pentru sistemul de management al calităţii) pentru respectivul solicitant: ”Nu este cazul”.

Cine-i câştigătorul?
Misteriosul câştigător, pentru care comisia de licitaţie a făcut rabat de la propria documentaţie pentru licitaţie este nimeni altul decât Romeo Popoi, fost angajat al Universităţii ”Constantin Brâncuşi”, care, atunci când era angajat, se ocupa exact de acelaşi lucru pentru care acum a venit la licitaţie, adică consultanţă şi dirigenţie de şantier pentru construcţii. Întrebarea e, înainte de toate, cum ar putea să supravegheze lucrările de construcţie din campusul universitar Romeo Popoi, dacă el este, în prezent, angajat al Comisiei Monumentelor Istorice, unde trebuie să lucreze 8 ore pe zi? Ori pleacă din timpul serviciului de la locul unde lucrează cu carte de muncă pe bani publici, ori nu supraveghează lucrările pentru care a fost angajat, urmând doar să semneze fazele de lucrări şi recepţia, după care să-şi ia cei 400 de milioane lei vechi, valoare la care a adjudecat licitaţia? Aceeaşi întrebare s-ar impune în cazul tuturor diriginţilor de şantier care lucrează la stat, dar adjudecă şi lucrări de dirigenţie de şantier ca persoană fizică autorizată.

Gorjul, raiul diriginţilor
De precizat, pentru cine are urechi să audă şi ochi să citească, e faptul că majoritatea diriginţilor de şantier din Gorj care primesc lucrări din bani publici şi sunt plătiţi pentru a supraveghea cum se cheltuiesc aceştia, sunt angajaţi cu carte de muncă la stat. Reuşesc aceştia să se dedubleze, adică să fie în două locuri în acelaşi timp? Sau cei care-i angajează pentru dirigenţie închid ochii că nu merg pe lucrări, ca şi ei să închidă ochii pentru felul cum sunt realizate lucrările pentru care semnează, ca să se facă plata către constructori?