„Acasă la Brâncuși”, vernisată la Chișinău

Loading

Chiar dacă artistul gorjean Teodor Dădălău nu a putut participa la propria expoziţie „Acasă la Brâncuşi”, organizată miercuri, 11.01.2012, la sala Constantin Brâncuşi a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova de către Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău şi instituția la care acesta își desfășoară activitatea – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj – aceasta a fost vernisată „în semn de prețuire pentru activitatea depusă de cel care semnează expoziţia în slujba promovării operelor brâncuşiene şi tradiţiilor gorjeneşti, omagiind în acelaşi timp plecarea disperat de timpurie din această lume a tânărului fotograf Traian Dădălău”, conform spuselor Feliciei Savintkaia, decana Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

Expoziția „Acasă la Brâncuși”, vegheată de lumânări aprinse,  în amintirea fiului autorului
Expoziția „Acasă la Brâncuși”, vegheată de lumânări aprinse, în amintirea fiului autorului

Fotografiile realizate pentru expoziţia de peste Prut au fost ridicate de la Tg.Jiu de către organizatorii din Republica Moldova, care au asigurat transportul şi montajul acestora la sala expoziţională.
La Chişinău, vernisajul a fost însoţit de lumânări aprinse în memoria celui mai tânăr membru al Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale GorjFest 2011- Traian Dădălău, fiul artistului, dispărut dintre cei vii în urma unui tragic accident de circulație, cu doar câteva zile înainte de vernisaj.

Cuvinte de prețuire
Felicia Savintkaia, decana Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, a avut numai cuvinte de prețuire pentru expoziție, pentru autor și pentru fiul său: „Expoziţia de astăzi a fost concepută de către artistul gorjean Teodor Dădălău ca un omagiu perpetuu adus lui Brîncuşi, a cărui fiinţă e parte integrantă a istoriei şi culturii româneşti de ieri şi de azi şi trebuie cunoscută şi apreciată oriunde în lume.
De ce poartă numele „Acasă la Brîncuşi”, atât timp cât ne aflăm Chişinău? Titulatura expoziţională a devenit un brand marca Teodor Dădălău, începînd din septembrie 2009, când cea mai mare sală expoziţională din Parlamentul României a fost de-a dreptul neîncăpătoare pentru cele peste 250 de lucrări realizate de artistul fotograf gorjean. Deşi nu poate fi prezent astăzi aici, încă o dată mulţumim artistului Teodor Dădălău pentru promptitudinea cu care a răspuns propunerii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău de a aduce şi la noi, romînii de peste Prut, o fărîmă din „Acasă la Brîncuşi”. Doru, cum îi spun prietenii, iar noi suntem mîndri că-i suntem prieteni, ar fi trebuit să fie astăzi aici, împreună cu fiul său, Traian, care spunea la Tg.Jiu că-şi dorea foarte mult să treacă Prutul, rîul care desparte un neam cu aceeaşi limbă şi aceleaşi tradiţii. Din nefericire, Traian nu-şi va mai putea îndeplini niciodată această dorinţă pentru că viaţa i-a fost curmată acum cîteva zile, înainte chiar de a împlini 18 ani. Nu-l vom judeca pe Dumnezeu pentru alegerea făcută, cu siguranţă acolo, în Ceruri, are nevoie de îngeri care să protejeze lumea pe care a creat-o sau, mai mult, care să arate celor din cer frumuseţea lumii noastre. Spun asta pentru că Traian Dădălău, moştenind talentul tatălui, devenise deja un fotograf de excepţie pentru vârsta lui.
Acesta este motivul datorită căruia artistul care semnează expoziţia „Acasă la Brâncuşi”, Teodor Dădălău nu este împreună cu noi. Dar, în ceea ce priveşte  acţiunea de azi, artistul gorjean spunea că, prin imaginile locurilor care l-au dat lumii pe părintele sculpturi moderne vrea să promoveze  tot ce este romînesc ,de calitate autentică şi universal valabil. Mesajul pe care artistul îl transmite din partea cealaltă Prutului este acela că „Arta ne este numitor comun. Poate singurul statornic! De aceea continui să cred, spunea Doru, că nu conservarea, ci tocmai ruperea graniţelor dintre noi şi lume este cel mai loial garant al promovării apartenenţei şi identităţii noastre până la locul pe care-l merităm între valorile lumii… „”