A pune lupul paznic la stână

Loading

A trebuit să se petreacă atacul de tip mafiot de la Piatra Neamţ ca să aflăm că la vârful Poliţiei Române  e deranj mare, că mai-marii Ministerului de Interne îşi dau ”la gioale” în cel mai pur stil românesc în loc să se lupte cu infractorii. Din ce s-a văzut în ultimele zile,  poliţiştii au preocupări extrem de profitabile, dau bani cu camătă sau doar veghează reţelele care fac bani dintr-un asemenea stil de activitate. Cine crede că acest scandal nu atinge şi Gorjul se înşeală amarnic, haideţi să ne gândim doar la vilele de la Rânca sau cele de la marginea oraşului. Indiferent de cât de mult câştigă un ofiţer de poliţie, şi nu sunt chiar nişte salarii atât de mari, nu prea se justifică averile cu salariul de bugetar. Dar poate că vreodată se vor cerceta aceste averi şi poate ne vom lămuri ce a fost cu incendierile de acum câţiva ani cărora le-au căzut victimă poliţiştii chiar în reşedinţa Gorjului.
Până la urmă şi poliţiştii sunt oameni şi, nu-i aşa, mai fac un ban în plus. Trist este că aceşti oameni sunt chemaţi să apere legea şi, poate, să-şi ancheteze ”prietenii” şi ”colaboratorii” interlopi. Sau nu sunt interlopi, ăia or fi oameni de afaceri? Dacă nu asistăm la o uriaşă campanie de intoxicare prin care se doreşte penalizarea poliţiştilor care au dat cu şapca de pământ în curtea Cotroceniului, avem pentru prima dată şansa să se facă ordine în curtea Ministerului de Interne. Deşi acum pare să fie vorba de o reglare de conturi între diverse grupări din M.I., parcă au mai fost şi anul trecut, avem şansa de curăţenie pentru viitor. Cele două bande din fruntea Ministerului de Interne îşi vor da în cap pentru şansa unui viitor a acestei meserii. Altfel, cu domni de genul Fătuloiu, Tobă şi Şoric, în foarte scurt timp vom asista şi la alte răfuieli de tip mafiot. Ce se întâmplă la Piatra Neamţ şi Craiova, ca să vorbim doar de cazurile mediatizate, seamănă a Sicilia din alte vremuri din Italia.
Ne-am obişnuit de cele mai multe ori să plângem pe umerii poliţiştilor care se luptă cu infractorii iar ”corupţii” de magistraţi le dau drumul. Şi cu siguranţă că există nenumărate asemenea cazuri! Dar există şi nenumărate alte cazuri în care oamenii legii ”face pe proştii”, şi nu suntem răi, iar dosarele sunt voit doar maculatură. Cred că dacă am cunoaşte măcar 10% din dedesubturile cazurilor care ni se oferă la buletinele de ştiri am migra în…Congo, cum spunea un SMS cunoscut. Un individ de genul Şoric  se multiplică la nivelul întregii ţări prin diverse inspectorate, să ne dorim ca poliţiştii simpli să nu fie la fel.
România are o problemă cu corupţia, ne-o spun toate organismele internaţionale. Gândiţi-vă că România luptă cu acest flagel cu ajutorul poliţiştilor, judecătorilor, comisarilor de la Garda Financiară ş.a., unii dintre ei de genul Şoric. Lupta anticorupţie din România se poartă de către oameni care au o mare problemă, ar trebui început chiar cu ei. Înţelepciunea populară a trecut în nemurire  această situaţie cu zicerea ”a pune lupul paznic la stână”.