Din 8 iunie 2015 începe o lună de foc pentru liceeni

Loading

Cursurile pentru ultima clasă de liceu (a XII-a și a XIII-a) s-au încheiat vineri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. În Gorj sunt așteptați la Bacalaureat circa 5000 de liceeni, din seria curentă și cele anterioare. Potrivit ISJ Gorj, candidații vor susține examenul în 12 centre.

 Absolvenții de liceu intră în febra examenului de Bacalaureat
Absolvenții de liceu intră în febra examenului de Bacalaureat

Absolvenții de liceu s-au putut înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat până vineri. Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va face în perioada 8-10 iunie 2015 iar absolvenții de liceu aparținând minorităților naționale vor susține proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă între 10 și 12 iunie.
Evaluarea competențelor digitale va avea loc între 15 și 19 iunie iar proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, între 22 și 26 iunie.
Prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, va fi susținută în 29 iunie, proba la limba și literatura maternă — în 30 iunie, proba obligatorie a profilului — 1 iulie, proba la alegere a profilului și specializării — în 3 iulie.
Rezultatele vor fi afișate în 6 iulie până la ora 12,00 și tot în aceeași zi se vor putea depune contestațiile, până la ora 16,00. Rezolvarea contestațiilor se va face între 7 și 9 iulie. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate în 10 iulie 2015.

Taxe pentru restanțieri

Candidaţii din promoţiile anterioare care au susţinut cel puţin de două ori Bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului în acest an vor achita suma de 240 de lei, precizează o notă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut în sesiunile anterioare de cel puţin două ori examenul de bacalaureat se face diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le susţine candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat. Absolvenţii unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu sunt repartizaţi de către inspectoratele şcolare judeţene în centre de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi/sau centre de examen organizate în unităţi de învăţământ preuniversitar acreditate pentru nivelul de învăţământ liceal, indiferent de filiera, profilul/ specializare, respectiv domeniul de pregătire”.
Potrivit reglementărilor, absolvenţii învăţământului liceal, filierele tehnologică şi vocaţională, care au susţinut în sesiunile anterioare de cel puţin două ori examenului de certificare a calificării şi care se prezintă la examen vor achita o taxă de 50 de lei.
În cazul celorlalte examene de certificare a calificării profesionale/ de atestare a competenţelor profesionale taxele de examen se stabilesc, după caz, de inspectoratul şcolar sau la nivelul centrului de examen, în conformitate cu metodologiile în vigoare.