50 de ani de istorie la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru

Loading

La început de septembrie, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești din județul Gorj a aniversat 50 de ani de istorie contemporană. La acest eveniment istoric au fost prezenți, alături de elevi și dascăli ai școlii și invitați de seamă, ca: Ciprian-Adrian Florescu – prefectul județului Gorj, Ion Ișfan – inspectorul școlar general, Mădălin-Ion Ungureanu – primarul comunei Bălești, Ion Hobeanu și Daniel Cismașu de la Serviciul  Judeţean al Arhivelor Naţionale Gorj, Vulpan Gheorghe Claudiu de la Asociația „Tradiția Militară”, Dana Ștefania Brașoavă – coordonatoarea Cercurilor „Cultul Eroilor” din București și delegația Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultului Eroilor „Regina Maria” alcătuită din: col. (r.) Walter Loga, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, lt. col. (r.) Ovidiu Gabriel Ghindă, prof. Ion Pința și prof. Dorel Șorop.

La început de septembrie 1967, locuitorii satului strămutat Ceauru primeau în folosință de la autorități o clădire nouă care a supraviețuit peste vremuri. Era un local de școală modern pentru perioada respectivă cu etaj și multe încăperi. În anul şcolar 1966-1967, Şcoala din Ceauru a funcţionat la Şcoala Generală Băleşti. Începând cu 1 septembrie 1967 a început sa funcţioneze în actualul local cu două niveluri, 8 săli de clasă, 2 laboratoare, cancelarie, secretariat, cabinet director, cabinet metodic etc.

Din memoria documentelor reținem două intervenții importante asupra clădirii: 1997-1998-reabilitarea acoperișului; 2008-2009-reabilitare interior clădire, toalete moderne și refacerea împejmuirii incintei. Clădirea actuală oferă condiții moderne de funcționare: centrală pe gaze, telefonie și Internet, cablu tv etc. Această clădire nu a suferit până în prezent  modificări de structură sau recompartimentări iar din 2017 a obținut autorizație ISU după ce în 2016 și 2017 s-au făcut investiții pe linie de vopsitorie exterioară și interioară.

Toată povestea a fost strânsă între coperțile unui album de către profesorul Cornel Șomîcu, directorul acestei instituții școlare. Manifestarea de lansare a fost urmată de  scurte alocuțiuni prezentate de domnii: Mădălin-Ion Ungureanu, Ciprian-Adrian Florescu, Ion Ișfan, col. (r.) Walter Loga, studenta Dana Ștefania Brașoavă, care a făcut și lansarea cărții bilinve „În fiecare din noi, împreună / Within each of us, together” scrisă de profesorul Andrei Popete-Pătrașcu (fost profesor al acestei școli) și tradusă în engleză, Ion Hobeanu și Daniel Cismașu care au prezentat și expoziția de fotografie „Case și locuri de altădată din Bălești”, expoziție dăruită școlii și domnul prof. Ion Pința de la Cultul Eroilor Gorj.
Programul a continuat cu lansarea Albumului fotografic „Școala Gimnazială Antonie Mogoș, 50 de ani de istorie contemporană” realizat de către profesorul Cornel Șomîcu și decernarea diplomelor de excelență, de către primarul Mădălin-Ion Ungureanu, foștilor profesori care au predat la Ceauru.

Toate manifestările s-au încadrat în Zilele Comunei Bălești 2017.