Elevii din Bălești au marcat ”Ora Pământului”

Loading

Circa 150 de elevi, cadre didactice și părinți de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” s-au strâns în fața Primăriei Bălești pentru a marca sâmbătă, 25 martie 2017, între orele 20.30-21.30, ORA PĂMÂNTULUI, manifestare ce se desfășoară pe tot mapamondul. Această unitate școlară este singura din Gorj care desfășoară de patru ani ”Ora Pământului”, anul acesta pe durata unei ore elevii evoluând  artistic la lumina lanternelor de la telefoane. Elevii au scris simbolic în acest an numele manifestării cu ajutorul lumânărilor dar s-au întrecut și într-un concurs de desene pe asfalt cu aceeași tematică.

Elevii de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești au fost protagoniștii unui proiect educativ dedicat protejării mediului înconjurător. Astfel, timp de 60 de minute, au cântat, au dansat, au desenat și au lansat lampioane. Acest proiect educativ, aflat în Calendarul activităților extrașcolare de la nivelul județului, a avut drept parteneri Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”, Primăria și Consiliul Local Bălești și Asociația ”Școala Gorjeană”. Părinții elevilor au îmbrățișat o asemenea idee, aceștia fiind prezenți în număr mare la manifestarea din Parcul Central al localității.

Pe timpul activității, când luminile Primăriei au fost stinse simbolic, elevii au evoluat artistic la lumina telefoanelor părinților și colegilor lor. Bineînțeles, nu a fost neglijată și informarea tuturor celor prezenți cu privire la scopul acțiunii și obiectivele acesteia. Singura concesie făcută consumului de energie a fost folosirea unei stații de amplificare, fără de care cei prezenți s-ar fi făcut auziți foarte greu. Cei prezenți au avut și un invitat de onoare, solistul Adrian Văduva-fost elev al școlii-cel care a prezentat ultima melodie lansată. Concursul de desene pe asfalt a înregistrat o participare foarte numeroasă. Au fost lansate lampioane.

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului Earth Hour, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

În 2017, mesajul și îndemnul Fondului mondial pentru natură pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruiește naturii energia ta”, invitând românii să stingă luminile în case și să petreacă o oră în aer liber, fie participând la o tură cu bicicleta sau la o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii. În loc să consume energie, să dăruiască, astfel, propria energie, investind-o în protejarea naturii.

Ora Pământului se sărbătorește în România din anul 2009, continuând tradiția stingerii luminilor în mod simbolic. Numeroase instituții publice și private din toată țara participă la evenimentul Ora Pământului.