2016-”Anul Brâncuși” pentru toți românii

Loading

Obiectivul principal al acestui festival, înscrierea iiei în Patrimoniul UNESCO

Consiliul Județean Gorj poate să declare la capitolul reușite ale anului 2016 complexul de manifestari dedicate ”Anului Brâncuși”. C.J. Gorj, în colaborare cu multe instituții naționale sau județene, a celebrat cei 140 de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși cu o serie de programe culturale, evenimente și manifestări dedicate atât memoriei artistului cât și promovării turistice a județului. Așa cum am relatat la momentul oportun, guvernul Cioloș a compromis ideea de  achiziție publică a operei brâncușiene ”Cumințenia Pământului”.

Suntem la finalul anului 2016 și tragem linie asupra unor  reușite din punct de vedere cultural și a promovării meleagurilor natale ale lui Constantin Brâncuși. Prin hotărâre a Consiliului Județean Gorj, 2016 a fost declarat ”Anul Brâncuși” și a însemnat un regal al programelor culturale, evenimentelor și manifestărilor dedicate atât tradițiilor și obiceiurilor locale cât și a memoriei marelui sculptor cu origini gorjene.

Gorjul, în centrul unor evenimente naționale

În 2016 s-a dat ora exactă în domeniul cultural la Gorj, cele mai importante evenimente fiind: 19 februarie 2016-Ziua Națională Brâncuși; 24 iunie 2016-Festivalul ”România Autentică” la Peștișani de Ziua Internațională a Iei; 28 octombrie 2016 –comemorarea   unui secol de la bătălia de la Podul Jiului cu participarea Instituției Prezidențiale. Toate aceste evenimente, ca și multe altele, s-au circumscris împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

În continuarea manifestărilor  culturale dedicate sculptorului gorjean, în luna august 2016 a avut loc, în Târgu-Jiu, Festivalul național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului”, în septembrie 2016, Festivalul Internațional al Artelor Vizuale „Gorjfest”, dar și proiectul cinematografic „Omagiu lui Brâncuși” derulat în Târgu-Jiu și Peștișani prin proiecții de filme din arhiva Centrului Național al Cinematografiei.