195 de ani de la nașterea lui Constantin Stanciovici Brănişteanu

Loading

În acest an se împlinesc 195 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai importante personalităţi cu importante realizări în judeţul Gorj. Evenimentul nu se bucură de o atenţie deosebită din partea autorităţilor. Se poate spune că dascălul amintit a fost făuritor de istorie pe aceste meleaguri.

Târgujienii au ridicat în 2007 un bust dedicat întâiului dascăl al şcolii normale de la Târgu-Jiu

Constantin Stanciovici Brănişteanu (1815-1893) a fost una dintre cele mai importante personalităţi culturale ale Gorjului din secolul al XIX-lea, lucru cu atât mai important cu cât se născuse la Bucureşti. Pentru Gorj reţinem faptul că dascălul  Constantin Stanciovici Brănişteanu a fost primul primar al municipiului Târgu-Jiu, a fost întemeietorul învatamântului public în limba română din judeţul nostru şi iniţiatorul activităţii culturale în oraşul de pe Jiu.
Ca repere în timp ale activităţii lui Constantin Stanciovici Brănişteanu reţinem că în primăvara anului 1832, în Tg. Jiu, devenea primul profesor public din Tg. Jiu. În 1838, deschidea primele cursuri de candidaţi de învăţători pentru şcolile săteşti din judeţ, inaugurând învatamântul pedagogic în Gorj. Din 1847, a fost secretarul particular al generalului Gheorghe  Magheru, alături de care participă la Revoluţia de la 1848. A fost preşedinte al Magistratului Târgu-Jiu, în 1850 şi 1855, iar în 1864 a devenit primul primar din istoria Târgu-Jiului. Ca reprezentant al autorităţii publice locale, se va preocupa de modernizarea Grădinii Publice din Târgu-Jiu, una din cele mai frumoase din ţară, la  vremea aceea. Îşi va aduce, de asemenea, contribuţia la înfiinţarea primei şcoli secundare din Târgu-Jiu, Gimnaziul Real de Băieţi. Constantin Stanciovici Brănişteanu a ajutat, totodată, la constituirea Muzeului Gorjului, cel dintâi muzeu judeţean din Regat. Printre elevii săi s-au numărat Alexandrina Magheru, fiica generalului cu acelaşi nume, Grigore şi Barbu Gănescu, autori ai unor însemnate lucrări de istorie propriu-zisă şi istorie a literaturii române şi franceze, surorile Paulina, Raluca şi Maria Străvescu, devenite actriţe de renume ale Teatrelor Naţionale Craiova, Bucureşti şi Iaşi, viitorul ministru Vasile Lascăr şi multi alţii. Este primul scriitor modern al Gorjului, fiind autorul primului manual şcolar din istoria ţinutului – „Agenda”, fiind tipărit în 1839, în Tipografia lui Zaharia Carc, precum si un „Memoriu asupra întâmplarilor de la 1848”.
În ianuarie 2007, printr-o hotarâre a Consiliului Local Târgu-Jiu, s-a aprobat realizarea unui bust al profesorului Constantin Stanciovici Brănişteanu, amplasat în faţa clădirii de pe strada Tudor Vladimirescu, unde a funcţionat Şcoala Naţională Începătoare, înfiinţată şi condusă de acesta. Din 2002, la Târgu- Jiu, Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” a pus bazele Festivalului de teatru pentru elevi purtând acest nume.