100 de apartamente ANL în Târgu Cărbuneşti

Loading

În Târgu Cărbuneşti a fost bătut primul ţăruş pentru 80 de apartamente destinate tinerilor, iar în curând va fi ţinută licitaţia de execuţie pentru alte 20. Investiţia totală este de 23 de milioane lei, bani alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Agenţia Naţională de Locuinţe şi va fi gata, potrivit primarului Mihai Mazinu, într-un an şi jumătate.

În două, trei zile începe construcţia blocurilor

O dată ce s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru primele 80 de apartamente, Primăria Târgu Cărbuneşti a dat în primire amplasamentul firmei SCADT din Slatina, care a câştigat licitaţia electronică. Vor fi patru blocuri de câte două scări, lângă stadionul oraşului, celelalte 20 de apartamente ce urmează să fie licitate pentru execuţie fiind distribuite în două blocri de câte o scară, ce urmează să fie construite în cartierul de blocuri din centrul oraşului. Dacă la a doua locaţie spaţiul este mai mic, în zona stadionului este destul loc, aşa că autorităţil locale au planuri mari. Vor fi construite parcări, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi fântâni arteziene. Aceste investiţii nu fac parte din proiectul ANL, ci vor trebui realizate din fonduri proprii sau atrase, ca şi utilităţile, care lipsesc în această zonă, aflată la marginea centrului urban.

Problemă pe jumătate rezolvată
Cele 100 de apartamente finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt destinate,  pentru închiriere, tinerilor din Târgu Cărbuneşti care nu au o casă a lor şi au depus cerere pentru a primi locuinţă ANL. Din cele 226 de dosare, vor fi aprobate primele 100, în ordinea punctajului obţinut, astfe, fiind rezolvate aproape jumătate din cerereile existente. Primarul Oraşului, Mihai Mazilu, spune că a obţinut cu greu această finanţare, dar a meritat efortul: „Am luptat foarte mult, pentru că veneau localităţi mari care cereau câteva zeci de locuinţe ANL, iar Cărbuneştiul, cu 10.000 de locuitori voia 100. Am avut un proiect bun, iar meritul aparţine, în exclusivitate, echipei conduse de mine. Ne putem mândri, deci, că, dacă în Târgu Cărbuneşti s-au construit în ultimii 20 de ani 32 de apartamente, în următorii 2 ani se vor construi 100!”

Profesionişti
Firma care va construi cele patru blocuri ANL din Târgu Cărbuneşti, SC SCADT SA Slatina (Societate de Construcţii, Aprovizionare, Desfacere şi Transport), are o experienţă în construcţii de 40 de ani, fiind fosta Intreprindere Judeţeană de Construcţii Montaj din judeţul Olt, care s-a privatizat. Societatea nu este la prima lucrare de anvergură în Gorj, printre construcţiile realizate la noi în judeţ aflându-se Vama Târgu Jiu şi sala de sport de la Şcoala Generală Voievod Litovoi din Târgu JIu.
Bucuria tinerilor care vor intra, în curând, în casă nouă, este dublată de cea a cetăţenilor din oraş care-şi vor găsi un loc de muncă, chiar şi temporar, pe şantierul blocurilor ANL. De asemenea, prestatorii de servicii, precum firmele care deţin utilaje şi staţii de sortare şi de betoane vor avea de lucru, privilegiate fiind cele din Târgu Cărbuneşti, bineînţeles dacă vor merge pe preţul pieţii.

Primarul Mazilu a făcut din Cărbuneşti un şantier

Oraşul şantier
Primarul Mazilu spune că a promis, la început de mandat, în 2008, că va face din Cărbuneşti un adevărat şantier şi, se vede treaba, a reuşit. Începe construcţia de blocuri. S-a construit o staţie de epurare, centralele termice sunt reabilitate în proporţie de 50%, iar săptămâna viitoare încep lucrările  pentru redimensionarea reţelelor de apă şi de canalizare şi cele pentru modernizarea stadionului.

Turismul, o şansă pentru viitor
Deşi, până nu demult, Cărbuneştiul era considerat un oraş mort, el are şanse să se revigoreze. Aici se vor îmbina aspectul modern, dat de noile investiţii, cu vechile clădiri constituite în ansambluri urbade declarate monumente istorice. În paralel cu modernizarea oraşului, ar trebui făcută şi o promovare turistică puternică, pentru că aici există Mânăstirea Cămărăşeasca, Muzeul Tudor Arghezi, de aici îşi trag viţa generalul Gheorghe Magheru-  unul dintre cele mai importante personalităţi din istoria ţării, mama marelui sculptor Constantin Brâncuşi- Maria Diaconescu şi scriitorul George Uscătescu.