1 Decembrie 2010 – Ziua Mondială Sida

Loading

Instituţiile partenere din Grupul de Coordonare Locală din Craiova, sprijinite de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj au organizat, zilele trecute, manifestări dedicate Zilei Mondiale SIDA. Şi azi, pentru intreaga lume, SIDA rămâne o boală gravă şi sursa unor probleme complexe – medicale, sociale, economice, soluţionarea acesor probleme fiind unul dintre Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului (obiectivul 6: combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a altor boli).

În fiecare an, craiovenii marchează Ziua Mondială SIDA
În fiecare an, craiovenii marchează Ziua Mondială SIDA

Pe data de 6 decembrie, la ora12.00, a avut loc o conferinţă tematică la sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj, iar la ora 17.00, laureaţii de la „Oltenia Star” au susţinut un spectacol pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova. Voluntarii de la mai multe organizaţii au distribuit materiale informative şi i-au invitat pe trecători să poarte fundiţa roşie şi să aprindă o lumânare ca simbol al solidarităţii şi speranţei.
Asociaţia Europrotector, care realizează, în prezent, managementul Grupului de Coordonare Locală, a promovat logo-ul „Uniţi pentru viaţă”, realizat de un grup de tineri talentaţi în cadrul proiectului omonim, finanţat  de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.
În 1988 Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Adunarea Generală ONU au stabilit ca data de 1 Decembrie să fie Ziua Mondială SIDA.
În prezent, in lume există circa 30 de milioane de persoane  infectate HIV / bolnave de SIDA în viaţă; in România numărul lor este de 10.000, marea majoritate fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani.
Persoanele infectate HIV trăiesc mai mult datorită efectelor benefice ale tratamentului specific pentru infecţia cu HIV. Numărul deceselor SIDA a scăzut cu peste 10% în ultimii cinci ani odată cu accesul mai multor persoane la tratament. Se estimează că un număr de 2,9 milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost efectiv permis.
Ziua Mondială SIDA are rolul de a reaminti tuturor că HIV nu a dispărut şi că mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut – să strângem fonduri, să creştem nivelul de conştientizare, să luptăm împotriva prejudecăţilor şi să îmbunatăţim educaţia populaţiei generale şi accesul la tratament al celor infectaţi.
Epidemia SIDA evoluează, iar programele de prevenire HIV ar trebui să se  adapteze rapid schimbărilor! Impactul reacţiei împotriva SIDA este puternic în locurile în care programele de tratament şi prevenire au fost integrate într-o reţea de servicii sanitare şi sociale.
Putem asigura o viaţă fără SIDA unei întregi generaţii dacă la nivel internaţional se  depun eforturi susţinute pentru a oferi acces universal la programe de prevenire HIV, tratament şi protecţie socială;  împreună, putem ajunge la Zero infecţii noi, la Zero discriminare şi la Zero decese cauzate de SIDA!