„Zilele Comunei Turcineşti” la ediţia a II-a

Loading

Zilele comunei Turcineşti s-au desfăşurat şi în acest an chiar dacă sunt vremuri de criză. Cu o sumă modică-circa 4000 de lei din partea Consiliului Local dar şi bani de la sponsori-au avut loc o serie de manifestări ce au cuprins întreceri sportive, întâlniri cu fii satului, activităţi cultural-educative, recitaluri de muzică şi dansuri populare susţinute de ansamblurile folclorice ale Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, „Doinei Gorjului“şi comunei Stăneşti, înfrăţită cu Turcineştiul.

În faţa celor din Turcineşti au evoluat artiştii „Doinei Gorjului”
În faţa celor din Turcineşti au evoluat artiştii „Doinei Gorjului”

Locuitorii comunei Turcineşti au avut motiv de  sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute. Cu mari eforturi, Primăria şi Consiliul Local Turcineşti  au reuşit să organizeze cea de-a doua ediţie a „Zilelor Comunei”. Cei din Turcineşti  au putut lua parte la o serie de activităţi de divertisment prilejuite de acest eveniment, printre manifestările cu mare priză la public numărându-se concursul de cros pentru tineri şi parada cailor.

Bani puţini, acţiuni multe
Programul  a început sâmbătă, cu şedinţa festivă a Consiliului Local, urmată de activităţi sportive şi vizita la Casa Cartianu,  muzeu al costumului popular din zonă, obiectiiv aflat în administrarea Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.  Prima zi a manifestărilor s-a încheiat  cu hora satului până la ore târzii din noapte. Sărbătoarea a continuat şi duminică, când a avut loc aniversarea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi un spectacol oferit de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” şi  cel din comuna Stăneşti, prezent pentru al doilea an consecutiv. Nu au lipsit nici paradele, cum ar fi cea a portului popular şi una mai puţin obişnuită, defilarea cailor de rasă.  Manifestările s-au terminat cu un foc de tabără şi cu hora satului. Acţiunile au fost în mare parte găzduite de Şcoala Generală „Grigore Geamănu”, de reţinut fiind implicarea elevilor şi cadrelor didactice.
Dumitru Modrea, viceprimarul comunei, coordonatorul manifestărilor, avea să concluzioneze la finalul lor: „ Pot spune că bugetul alocat manifestărilor nu depăşeşte suma de 4.000, nu ne-am putut permite să ne întindem foarte mult cu organizarea pe timp de criză. Am mai avut şi mici sponsorizări şi am încercat să desfăşurăm activităţi pe placul tuturor, pentru că la noi cultura nu dispare foarte uşor. Mă bucur că a ieşit totul foarte bine şi că oamenii mi-au spus-o chiar în faţă că au fost mulţumiţi şi au apreciat eforturile noastre. Am vrut şi am reuşit să aducem bucuria în suflet cetăţenilor. Pentru anii următori îmi doresc însă o mai mare participare din partea cetăţenilor”.
De reţinut că manifestările de la Turcineşti au atras participarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a preşedintelui Asociaţiei Veteranilor Gorjeni, gen.(r) Constantin Ispas, şi a unor oameni de cultură ca Alexandra Andrei, directorul Bibliotecii Judeţene Gorj, şi Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.

Expoziţia de artă populară a beneficiat de prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale
Expoziţia de artă populară a beneficiat de prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale

Mini-muzeu
De zilele comunei, la Turcineşti, a fost inaugurat un minimuzeu de artă populară, la sediul Asociaţiei PRO VERTICAL, care funcţionează în Casa Donaţia Berindei. Beciul tip cramă, care rămăsese în paragină după moartea donatorului, a fost renovat şi transformat într-un atelier în care se desfăşoară cursuri de artă populară tradiţională, în cadrul Proiectului „O şansă pentru fiecare”, finanţat de Fundaţia SOROS România, din Fondul de Urgenţă. Pe lângă produsele create de cursanţi, îndrumaţi de profesorii lor, aici au fost expuse, într-o expoziţie permanentă, obiecte autentice de artă populară, care au fost obţinute din donaţii şi vor reprezenta modele pentru cei care vin aici să înveţe meşteşuguri aproape dispărute.