„Am ceva de spus”

Loading

După ce a stat ani la rând deoparte, ocupându-se de afacerile lui şi făcând politică doar ca simplu membru de partid, Eftemie Popescu s-a hotărât să ia atitudine. În urmă cu un an a candidat şi a fost ales consilier local la Bumbeşti-Jiu, contribuind la deciziile ce privesc viaţa comunităţii, iar acum consideră că poate să facă mai mult pentru semenii săi, implicându-se mai adânc în politică. Acesta e motivul pentru care, spune interlocutorul nostru, s-a hotărât să candideze la funcţia de preşedinte al organizaţiei Partidului Social Democrat din Bumbeşti-Jiu, în dorinţa de a se alătura echipei liderilor locali.

Eftemie Popescu e sigur că poate schimba ceva
Eftemie Popescu e sigur că poate schimba ceva


Reporter: De ce v-aţi hotărât, dintr-o dată, să treceţi în linia I?
Eftemie Popescu:
Nu aş putea spune că dintr-o dată, pentru că sunt membru PSD din anul 2000, dar au trecut 7 ani până să mă hotărăsc şi să mă implic în politică, pentru că sunt convins că am ceva de spus. Din păcate, ca să te audă cât mai mulţi, iar vorbele tale să aibă efect, trebuie să le spui de la tribună. Iar pentru mine, în acest moment, singura tribună ce corespunde principiilor mele este cea de la PSD.
R.: Un patron într-un partid social democrat?
E.P.:
Mi-e ruşine de titlul de patron, pentru că, în România, averile s-au făcut în câţiva ani şi nu cu muncă cinstită. Puţini sunt cei care fac profit din producţie şi am satisfacţia să spun că eu numai producţie am făcut şi fac. Am constatat, însă, că activitatea asta nu-mi asigură acumularea pe care au reuşit-o oportuniştii ce au făcut comerţ cu adaosuri de sută la sută, sau au pus mâna pe averile statului. Eu mă consider un exponent al clasei de mijloc, care nu doreşte decât să asigure o garanţie şi un trai decent familiei şi angajaţilor. Mai mult decât atât, din 1994 şi până în prezent, am calificat oameni, am pensionat, am avut zeci de angajaţi şi continui să fac producţie. Deci, nu sunt un „patron” în sensul înţeles în România. Prefer să las „meritul” ăsta altora. Eu mă simt un social democrat şi pentru asta m-am înscris în acest partid. De altfel, dacă mă consideraţi o anomalie, cum poate fi înţeles, de exemplu, că pensionarii compun şi conduc o organizaţie liberală, iar foştii angajaţi de primărie apără şi reprezintă interese liberale.
R.: Şi, totuşi, de ce politică?
E.P.:
Pentru că am ajuns la concluzia că sprijinul oferit oamenilor aflaţi în nevoie, prin sponsorizări şi donaţii, oricât de mulţi bani am dedicat acestor acţiuni, nu rezolvă problemele cu care se confruntă majoritatea românilor. Politica e cea care pune la dispoziţie pârghiile necesare pentru protejarea intereselor marii majorităţi, cu condiţia ca cel ce face politică să provină din această majoritate.
R.: Nu era mai simplu să vă gândiţi numai la binele firmei dumneavoastră?
E.P.:
Ba da. Doar că, la un moment dat, m-am lovit de politic şi am avut de suferit. Atunci mi-am dat seama că politica e structura care deţine puterea şi poate să o direcţioneze spre rău sau bine. Fiind afectat de scurtcircuitul ce a avut loc între mine şi factorii politici ai acelor timpuri, am cerut un sfat de la omul politic pe care îl cunoşteam de ceva vreme, dar care, înainte de a fi politician e om şi acesta mi-a dat soluţia: cel mai bine te lupţi din interior, cu aceleaşi arme. E vorba despre fostul deputat PSD, la acea vreme, Ion Florescu, care mi-a şi semnat în 2000, recomandarea pe adeziunea de intrare în rândurile membrilor PSD.
R.: Între timp, aţi mai trecut prin alte partide, sau sunteţi de atunci în PSD?
E.P.:
Singurul partid care se pliază pe convingerile mele, am considerat şi consider că e PSD-ul. Faptul că nu este doar convingerea mea s-a observat şi la alegerile locale din 2008, când m-am hotărât, pentru prima dată, să candidez ca şi consilier, iar voturile obţinute în localitatea din care provin o dovedesc. Dar, dacă, vreodată, PSD-ul nu m-ar mai vrea, nu am de gând să-mi negociez locul în alt partid, ci voi face pasul înapoi şi am să rămân doar membru simplu.
R.: Au loc, în această perioadă, alegeri la nivelul organizaţiilor PSD. De ce v-aţi hotărât să intraţi în luptă pentru poziţia de lider la Bumbeşti Jiu?
E.P.:
În primul rând, nu o consider o luptă, ci o competiţie, în care cel mai bun câştigă. Îmi doresc să fie o competiţie elegantă şi cavalerească. În al doilea rând, mă simt capabil să revitalizez organizaţia Bumbeşti-Jiu. Vreau, de acum înainte, ca rezultatele să fie cel puţin la fel de bune ca cele ale partidului nostru la nivel judeţean. Consider că statutul de partid în opoziţie la nivel local nu reprezintă voinţa electoratului PSD din Bumbeşti-Jiu, odată ce opţiunea sa la nivel judeţean a postat candidaţii partidului pe primul loc.

La nivel judeţean avem două locomotive, pe nume Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu. E adevărat că, în ultima perioadă, organizaţia Bumbeşti-Jiu a avut de suferit din diverse cauze, pe care nu le comentez. Realitatea dovedeşte că este nevoie de o locomotivă la orice nivel şi, cu sprijinul echipei, sunt convins că voi reuşi şi am să o dovedesc.
Eftemie Popescu, PSD Bumbeşti-Jiu

One Comment on “„Am ceva de spus””

Comments are closed.